Allier ( Bourbonnais)
We zijn ongeveer in het hart van Frankrijk .We zijn in de Bourbonnais,een regio met een rijke geschiedenis. Hier heeft de dynastie van de Bourbons grote impact gehad op het leven van vroegertijden in dit gebied. Het gebied van de Bourbonnais (nu departement Allier) wordt vaak in één adem genoemd met de Auvergne. Toch heeft de Bourbonnais wel degelijk een eigen identiteit. De Bourbonnais kent een eigen hertogelijke geschiedenis en is geologisch gezien heel anders van uiterlijk en innerlijk als de zuidelijker gelegen vulkaanstreek.
Het is aan het einde van de middag als we beginnen onze tocht door dit deel van Frankrijk bij Montmarault. We verlaten de A71 en rijden via Montmarault richting Sazeret. We gaan eens op zoek naar een geschikte plek voor de overnachting. Om ons heen zien we een voor deze omgeving kenmerkend landschap met heggen en struikgewas als afscheidingen tussen de weilanden ( Bocage landschap).
Bocage Bourbonnais is een uitgestrekte regio, ingeklemd tussen het noordelijk staatsbos van Tronçais en de zuidelijke Combrailles (dat deels ook in de Limousin en de Auvergne ligt). Er zijn plannen het gebied op te nemen binnen de grenzen van een nieuw regionaal natuurpark. De Hertogen van Bourbon hebben er hun middeleeuwse kastelen, vaak ruïnes nagelaten. Zuidwestelijk in de Bocage Bourbonnais heerst de industrie van Montluçon.
Via de D68 rijden we in de richting van Chappes. Het gebied is rijk aan canpings, gîtes en chambres d'hôtes. Genoeg mogelijkheden voor een verblijf in de Allier.
We rijden op een smalle eenzame weg door de heuvels van de Bourbonnais. De weg moet ons brengen naar Domaine La Charviere ,het landschap is mooi en zo nu en dan passeren we een oude boerderij.
Deze domaine is een 5 hectare groot domein met een boerderij, kleine camping van 15 staanplaatsen, 2 vakantiehuizen, en 3 hotelkamers.
Dit alles gelegen in het heuvelachtige Franse platteland en voorzien van alle comfort zoals een zwembad, een gezellig terras met restaurant en voor de kinderen een dierenparkje, speeltuintje, tafeltennis, tafelvoetbal, jeux de boulesbaan en niet te vergeten alle ruimte om zich uit te leven.
Vanaf het landgoed kijken we uit over het landschap van de Bourbonnais,
Het is vroeg in de avond en lopen een een klein rondje rondom het landgoed. De ezel heeft zijn plekje gevonden en staat lekker in de luwte en laat zich door de avondzon verwarmen.
Op het landgoed zijn veel beesten aanwezig, voor de jongere kinderen onder ons is dit prachtig. Zij vermaken zich prima hier. Samen met de eigenaar kunnen ze zo nu en dan ook de beesten voeren.
Lekker optijd in de morgen staan we op, we gaan op deze mooie dag de omgeving eens verkennen en een mooie wandeling maken in de omgeving van Saint Pries en Murat. Als we de caravan uitstappen zit de poes heerlijk rustig op de tafel te genieten van de omgeving en alle vogeltjes die fluitend rond de caravan rond vliegen. Ze stoort zich geen moment aan ons en blijft heerlijk rustig zitten. Prachtig gezicht.
Het beloofd een mooie dag te worden. We gaan deze dag de omgeving eens verkennen en een mooie wandeling maken vanuit Saint Priest en Murat.
Opweg over de C4 naar Saint Priest en Murat. Veel boerenbedrijven zijn in deze omgeving met natuurlijke veehouderij bezig, oude stallen worden vervangen door inloopstallen en het vee is weer zoveel mogelijk in de weilanden.
We staan op de kruising met de D68, we steken rechtover en kiezen voor de mooie binnenweg naar Saint Pries en Murat. Het is prachtig weer deze dag, mooi weer om eens lekker te voet door de binnenlanden van deze omgeving te trekken.
Ook het graan heeft hier een belangrijke plaats op de akkers ingenomen. De landbouw doet het goed momenteel in deze omgeving. Veel akkerbouwers hebben zich met een coöperatie sterk gemaakt, en kunnen door intensieve samenwerking grotere akkers bewerken. De oogsten zijn de afgelopen jaren flink gestegen.
De C4 in de omgeving bij het kleine dorrpje Lavas.
Nabij Barbarèche zien we vanaf de weg naar Saint Priest en Murat deze boom in het landschap. Even een mooi moment om een foto te maken.
Veel schaduw zal deze boom niet geven. Toch zoekt het vee naar het enig stukje schaduw wat de boom in het landschap achterlaat.
We komen aan in Saint Priest en Murat. Het plein in het dorp heeft een lekkere opfrisbeurt gehad en ziet er nu gezellig en uitnodigend uit. Rondom het plein staan veel voor deze omgeving typerende woningen. De kerk is het hoogte punt aan het dorpsplein.
We hebben onze auto geparkeerd in het dorp en lopen er even wat rond. Op het plein voor de kerk maken we ons gereed voor een mooie wandeltocht door de omgeving. Links van de kerk staan een aantal informatieborden, hierop staan voor u drie wandetochten rond Saint Priest en Murat.
Na ons bij het bord geinformeerd te hebben maken we de keuze om het Sentier de la Charviere te gaan lopen. Via onze wandelpagina van dit departement zullen we een fotoverslag met trackinformatie aan u tonen. Infornmatie over de wandeling is te downloaden.
De oude naam van Saint Priest-en-Murat was Saint-Prejet. Het was pas in 1569 dat 3 parochies; te weten Rongères, Chaumont en St. Prejet, werden samengevoegd tot 1 parochie. Saint Priest. Eerst nog onder de naam St. Priest-en-Hérisson, doordat ze afhankelijk van de aartsbisschop van Hérisson waren. Later werd dat veranderd tot St. Priest-en-Murat, omdat de afhankelijkheid zich verlegde naar het burggraafschap in Murat.
Alleen de kerk van de parochie St. Prejet ( nu Saint Priest en Murat) is nog overeind gebleven. Deze kerk is gebouwd in de 12e eeuw en werd gewijd aan de heilige St. Prejet. De 28 bisschop van Clermont. Die beroemd is om zijn heftige reacties tegen de immoraliteit van zijn tijdperk. In de 13-eeuw kwam de achthoekige klokkentoren erbij. Het schip van de kerk schijnt zelfs pas in de 14-eeuw voltooid te zijn. De kerk heeft 2 zijkapellen.
-Virlobier (of Notre-Dame): deze was gereserveerd voor de graven van de heren uit dit gebied
-Rosaire: bevat de graven van de heren van een ander leengoed, le Mazaud
We zijn terug bij de auto en zijn klaar voor vertrek naar La Charviere. Het was een mooie wandeling vandaag, de route liet ons dwars door de Bocage Bourbonnais lopen. Hier en daar prachtige vergezichten, in een omgeving waar men zich één voelt met de natuur. Via een deel van de route die we zojuist te voet hebben afgelegd rijden we terug naar de camping.
We zijn terug op de camping. We lopen langs onze kleine vriend in de tuin, hij staat lekker in de schaduw van de bomen en mist geen enkle persoon die langs loopt. Wij gaan even een verfrissende duik in het zwembad nemen, dat hebben we na deze wandeltocht in de warme zon wel verdiend. Na een verkoelend bad maken we ons op voor een gezellige avond en zullen aanschuiven op het terras voor een glas lekkere wijn en een overheerlijke Table d'Hote.
In de struiken vliegen de vlinders af en aan.
Forêt de Tronçais
De regio kan trots zijn op een subliem eikenwoud, het Forét de Troncais.Het is een bosgebied van wel 10.600ha. in het noordwesten van de regio. In dit voor de regio belangrijke bos staan nog eikenreuzen van zo'n 200 a 300 jaar oud.Deze bomen hebben de massale houtkap in de 17e eeuw overleefd. Later zijn er maatregelen getroffen en zorgden ervoor dat bomen jonger als 160 jaar niet meer mochten worden gekapt. Later is dit zelfs 225 jaar geworden. De eiken in dit waanzinnige woud behoren nu tot de grootste van Europa.
Etang de St. Bonnet Tronçais, Etang de Goule, Etang de Piirot en Etang de Tronçais; de grote meren in de omgeving in de omgeving van het Forêt de Tronçais hebben grote aantrekkingskracht op de mensen uit de omgeving en de toeristen die in het gebied verblijven. In een aantal meren kan en mag worden gezwommen. In het meer van Tronçais (foto) kan wel gevist worden met vergunning, maar je mag er niet zwemmen of varen en er is geen strandje. Je kunt er wel helemaal omheen lopen, ook een hele mooie wandeling van ongeveer 1 uur.
In de beschermde zone van het woud bij Futaie Colbert (oostelijk van St.Bonnet-Troncais) loopt een wandelroute waarover u in 30 a 40 minuten diverse driehonderdjarigen kan tegenkomen.De Chêne Stebbing is zo'n oude gigant van 37 m. hoog en een stamomvang van 4 meter.
De omgeving leent zich voor mooie wandeltochten, excursies te paard of met de fiets. Op een mooie vroege ochtend in Juli heeft men grote kans om ook te kunnen genieten van de zonsopkomst zoals wij die zagen bij het Forêt de Tronçais.
Even lekker genieten aan de oever van het Etang de St. Bonnet in het Forêt de Tronçais, we hadden een kleine wandeling achter de rug door het bos en vonden aan de oever een heerlijk plekje om even van het landschap en de rust te genieten. Heerlijk hier !
Moulins
Naast Vichy is dit de meest aantrekkelijke toeristische stad van Allier. Niet in het minst om zijn kathedraal met schatkamer. Pronkstuk is het drieluik van de 'Kroning van Maria'. Daarnaast zijn er nog een paar mooie gebouwen te zien, zoals een kapel en een klokkentoren met geanimeerde figuren. Op vrijdagochtend is er de overdekte streekgerichte specialiteiten markt. Na een bezoek te hebben gebracht aan deze markt mag een kopje koffie bij het meer dan prachtige spiegelcafé om de hoek niet ontbreken.
De Allier ontspringt zuidelijker dan de Loire in het departement Lozère op een hoogte van ruim 1500 meter. Na zo’n 410 km te hebben afgelegd, stroomt het water van de Allier in de buurt van Nevers in de Loire. Hier kijken we naar de rivier bij Moulins.
We rijden over de D68 door dorpjes als Blomard en Vernusse, de route is schitterend, mooie vergezichten en overweldigende natuur wisselen zich hier af. Hier en daar neemt men in het dal een klein kasteeltje waar, deze zijn vaak één geworden met hun omgeving. We komen aan in Bellnaves,Een bordje geeft hier aan dat we op de taalgrens van de Langue dÓc zijn aangekomen . Het graniet van het massif Des Colettes en het kalkzandsteen van Charroux zijn hier samengekomen in de Kerk St.Martin uit de 12e eeuw. Aan de rand van het dorpje wijzen de bordjes ons al naar het Forét de Colettes. we zijn ondertussen in het grensgebied van de Auvergne aangekomen. De wandelschoenen kunnen aan.
We rijden door Bellenaves, een klein dorpje in de vallei van de Sioule ligt 37 km van Vichy, 10 km van Ébreuil en op het kruispunt van twee regio's, de hooglanden van Combrailles en die van de vlakte Limagne.
In Bellenaves vindt u o.a. Bellenavois Automobiel Museum, een mooie kerk daterend uit de elfde en twaalfde eeuw, en er zijn kastelen te vinden in de omgeving. (kasteel Beyrat XIV-XVIII eeuw kasteel Bellenaves XV-XVII eeuw).
Bellenaves is tevens een paradijs voor sportvissers en wandelaars.
Bij alle toegangswegen naar het Forêt de Colettes staan goede borden met informatie over de te volgen wandelpaden. Wij hebben hier een prachtige route wandeling gemaakt, trackinformatie en download mogelijkheden hiervan staan op onze wandelpagina van dit departement.
Het Forét de Colettes is een lustoord voor wandelaars en mensen die zich willen ontspannen. Het bos bied u vele wandelpaden en een groot gamma aan routes. Het forêt des Colettes was in de zeventiende eeuw berucht vanwege de zoutzieders en zoutsmokkelaars die het woud onveilig maakten. Zout was in die periode peperduur vanwege de "Gabelle", een speciale koninklijke belasting op zout. Het aantal smokkelaars werd indertijd geschat op wel 600 personen. Tijdens een aantal wandelingen zult u twee viaducten tegenkomen. Het viaduc du Bellon is geheel uit staal opgetrokken. Het is 231 meter lang en 48 meter hoog. Het viaduc de la Perrière bestaat geheel uit steen. Beide viaducten zijn tussen 1868 en 1871 gebouwd onder leiding van Gustave Eiffel (bekendvan de Eiffeltoren) ten behoeve van de spoorverbinding tussen Gannat en Commentry. Op de foto hierboven lopen we op de PR1 langs Le Bellon een klein stromend riviertje met kristalhelder water. Wat later op onze wandeling zullen we langs dit zelfde riviertje onder het Viaduc de Bellon door lopen.
Lekker rustig dwalend door de bossen passeren we zo nu en dan een dal waardoor een riviertje zijn weg naar beneden zoekt. Hier steken we nabij Coutansouze de Bellon over .
Nabij Coutansouze verlaten we het prachtige rivierdal van de Bellon (PR1) en lopen langs de D118 terug naar de eerder genoemde parkeerplaats bij Rond Point des Fayes. Alle kruisingen in het bosgebied worden aangeduid als "Rond"
Lopend door het Forét de Colettes, genietend van al het moois wat de natuur hier te bieden heeft.
Rijdend vanuit de bossen van het Forét de Colettes in de richting van Louroux de Bouble komen we het Viaduc de Bellon weer tegen. Eerder deze dag liepen we er onderdoor, nu hebben we vanuit de heuvels een prachtig uitzicht op dit door Gustave Eiffel gebouwde viaduc van 48 m. hoog.
Lopend op de perrons van het station in Louroux de Bouble. De wachtruimte aan de overzijde laat een verlaten indruk zien,toch is dit een drukke en rendabele spoorlijn. Op het stationsterrein werd je gevangen door een speciale sfeer. Het had iets speciaals, de bouwstijl, de ambiance. De spoorlijn alhier wordt geroemd om zijn verscheidenheid, een traject vol met tunnels, hoge viaducten en afwisselende landschappen maken een reis per trein hier tot iets speciaals.
Onderweg tijdens een wandeling nabij Louroux de Bouble, zomaar in een hoekje bij een boerderij; Noten worden gemalen en hierbij verwarmd door een houtvuur. Later worden de olieën ervan afgetapt. Leuk om deze speciale gelegenheden uit een gebied even voor u in beeld te kunnen brengen.
De Bourbonnais is zeker een bezoekje waard. Als u van wandelen,fietsen en mooi landschap met o.a. veel bossen houd dan is deze regio voor u bijzonder geschikt. In het zuiden van de regio krijgt met uitzicht op de toppen van de het Parc Reginoal des Volcans. Weer zo'n heel bijzonder gebied in Frankrijk. Wie weet het volgende doel van onze website. Maar we zijn hier nog niet helemaal uitgekeken dus gaan eerst nog even verder met onze reis in de Bourbonnais.
Vallée de Sioule
De Sioule is een rivier in het Centraal Massief. Hij ontspringt vlakbij het meer van Servières op een hoogte van 1200 meter (Monts Dores) en mondt uit in de Allier te Saint-Pourçain-sur-Sioule. De rivier stroomt 90 km door het departement Puy-de-Dôme en 60 km door het departement van de Allier. De belangrijkste zijrivieren zijn de Sioulot en de Sioulet.
Na onze wandeling in het Forêt de Colettes zijn we via Mont la Bosse over de D147 richting de N144 gereden. Hier gaan we rechtdoor richting St.Gervais d'Auvergne. We zijn opweg naar de hoogvlaktes bij de Gorges de la Sioule. Vanaf de hoogvlaktes heeft men bij mooi helder weer prachtig zicht op de toppen van het Parc des Volcans nabij Clermont Ferrand. Ook de Puy de Dome is vaak goed zichtbaar.
We zijn eigenlijk een beetje buiten onze regio getreden maar om het beeld van de Vallée de Sioule compleet te maken starten we in de omgeving van Pont du Bouchet aan onze tocht langs de Sioule. We zijn hier op een hoogte van ongeveer een 700 meter en kijken uit op het Viaduc de Sioule, dit vrij nieuwe viadut is aangelegd in de A89 die de verkeersstroom vanaf Bordeaux, via Clermont Ferrand richting Lyon ( en vise versa ) tot stand brengt.
Vanaf Pont du Bouchet rijfden we via Les Ancizes-Comps over de D19 en D62 naar een stuwdam in de Sioule. Naast deze stuwdam is in de begin jaren negentig een wereldberoemde spoorbrug gebouwd, het Viaduc Des Fades. We hebben bij deze stuwdam en spoorbrug even de tijd genomen en zijn even op het brugdek geweest om er wat foto's te maken.
Van de bouw in 1909 tot 1978 was het Viaduc des Fades het hoogste spoorwegviaduct ter wereld. Tijdens de gloriedagen van het spoor werd negen jaar gewerkt aan dit imposante bouwwerk dat 133 meter boven de rivier La Sioule uitsteekt en waarvoor men gebruik heeft gemaakt van een constructie, ontworpen door Gustav Eiffel. De brug geldt nog immer als één van ’s werelds hoogste spoorwegviaducten.
In de tweede helft van de 19e eeuw werd het idee geopperd een spoorweg te openen van Clermont-Ferrand naar Montluçon. Het plan werd uiteindelijk goedgekeurd aan het eind van die eeuw en men kon beginnen met het ontwerp van de brug die het dal van de Sioule moest overbruggen. Deze brug werd in 1901 door Félix Virard ontworpen, geinspireerd op de brug gebouwd door Eifel. In hetzelfde jaar nog begon de bouw van de brug. Vier jaar later, in 1905 kwamen de 92 meter hoge pijlers na veel moeilijkheden af. De ondergrond waar de linker pijler op rustte bleek niet stabiel genoeg. In 1904 was ondertussen het bouwen van het ijzeren gedeelte al begonnen. In 1909 was de hoogste brug ter wereld klaar en werd feestelijk in gebruik genomen. In 1984 werd de brug beschermd als monument.
We staan op het brugdek van het Viaduc Des Fades ( Viaduct van de Feeën) Een mooie ervaring om op dit prachtige bouwwerk te kunnen rondlopen. We hopen dat het viaduc door zijn status binnenkort eens in aanmerking komt voor een grondige restauratie, op sommige punten heeft het wel een opknapbeurt nodig. Momenteel rijden er geen treinen meer over het Viaduc Des Fades. Wel zijn er plannen voor herstel van de spoorlijn de het laten rijden van een Train Touristique. We draaien ons naar links en kijken uit over de Sioule en de stuwdam bij Besserve.
Op een unieke locatie met een werkelijk spectaculair mooi uitzicht zijn er vanaf de zomer van 2009 twee ruime gîtes te huur in een voormalig spoorhotel. Vanaf het terras en de kamers heeft u uitzicht op een immens stuwmeer en de spoorbrug, het Viaduc des Fades. Hier passeren geen treinen meer, maar heerst de rust van la campagne. Dit is de Auvergne op z’n best, de streek van meren en oude vulkanen. Gesitueerd aan een landweggetje tussen de dorpen St. Gervais d’Auvergne en Les Ancizes, op een uurtje van de steden Clermont-Ferrand en de bronwaterstad Vichy. Klik even op de foto voor meer informatie over deze accomodatie.
Deze 235 meter lange en 68 meter hoge dam heeft een stuwmeer achter zich liggen van ongeveer 450 ha. Door het ontstaan van dit stuwmeer heeft de watersport in het gebied zich snel ontwikkeld.
In St. Gervais d'Auvergne treft u het Maison des Combrailles aan dat culturele, historische en toeristische informatie over het gebied geeft. Wij sturen momenteel richting Queuille, een klein dorp met 200 inwoners wat bij een belvédere boven de Sioule een prachtig panorama toont aan zijn bezoekers.
We staan bij Queuille aan de Méandre de Queuille en kijken uit op één van de mooiste vergezichten in de regio.
Iets voorbij Queuille staan we aan de oevers van de Sioule, het snelstromende water is zojuist de stuw gepasseerd.
We zijn aangekomen in Chateauneuf-Les-Bains, een klein dorp met ongeveer 350 inwoners. Het herbergt een kuuroord waar meer dan 20 bronnen (waarvan 3 warm) aan de oppervlakte komen. Hier worden mensen met aandoeningen als reuma en storingen aan het zenuwstelsel behandeld. In het dorp vindt men ook de Pic Alibert. Op de 'Pic Alibert', te beklimmen via een trap, staat een beeld van de heilige Maagd van de Hoop (Vierge l'Esperance) . Vanaf de Pic Alibert heeft men een mooi uitzicht over het dal.
Uitzicht vanaf de Pic Alibert op het dal van de Sioule.
Via de D109 zijn we aangekomen in Lisseuil, in dit dorp bevindt zich een mooie kerk waar in het gerestaureerde koor een nog prachtige 13e eeuwse maagd staat. Tevens zijn er in deze kerk schitterende glas in lood ramen aanwezig. We laten Lisseuil achter ons en gaan opweg naar Chateau Rochér.
We zijn via een wandelpad opweg naar het 13e eeuwse Chateau Rochér. Als we even achteromkijken zien we de Gorges de la Sioule beneden in het dal liggen.
We zijn na een pittige wandeling boven bij Château Rocher (of Château Fort de Blot-le-Rocher) is een Frans kasteel met uitzicht op de Sioule rivier. Het is gelegen in de gemeente van Saint-Remy-de-Blot , het departement Puy-de-Dôme, Regio Auvergne.
De romantische ruïnes van Château Rocher, staat op een klif boven de rivier, het zijn de overblijfselen van een 13e-eeuws kasteel , met eerder gevonden resten uit de 11e eeuw. Het kasteel werd gebouwd door de Hertogen van Bourbon.
Vanaf het Chateau Rochér zijn we via de D915, door de Gorges de la Sioule en de Gorges de Chouvgny naar Ebreuil gereden. Ebreuil ligt op de grens tussen de Auvergne en de Bourbonnais. In ebreuil is de Eglise St.léger interessant, dit omdat het schip een fase vertegenwoordigt van de Auvergniaans Romaanse bouwstijl. Verder zijn een aantal details in deze kerk prachtig om te bewonderen, te denken aan o.a. 12e eeuwse fresco's . Ebreuil heeft een leuk en gezellig centrum waar u in de zomermaanden gerust even op een terrasje kan plaatsnemen voor een hapje of een drankje.
Vanuit Ebreuil rijden we verder langs de Sioule. We passeren de A71 ten westen van Gannat en komen via de D37 aan bij Rouzat.
De Sioule is een rivier in de Auvergne, in het Centraal Massief in Frankrijk. Hij ontspringt vlakbij het meer van Servières en mondt uit in de Allier te Saint-Pourçain-sur-Sioule. Hij stroomt 90 km door het departement Puy-de-Dôme en 60 km door het departement van de Allier. De belangrijkste zijrivieren zijn de Sioulot te Olby en de Sioulet. De Sioule stroomt direct langs het domein van Moulin des Valignards.
Het landschap bij Rouzat. Het landschap langs de oevers van de Sioule verandert nadat de rivier bij Ebreuil de Gorges heeft verlaten. Het landschap wordt langzaam glooiender en is in hoogte zo'n 250 meter lager als bij de Gorges.
Het Viaduc de Rouzat, ook één van die meesterwerken van Gustav Eiffel. Dit viaduc is in 1867 gebouwd, heeft een lengte van ruim 180 meter en hangt ijna 60 meter boven het wateroppervlak van de Sioule. De brug is onderdeel van de spoorlijn tussen Montluçon en Gannat. Wij verlaten bij Rouzat de rivier de Sioule, het dal van deze rivier is zeker de moeite van een bezoek waard. We rijden via Charroux terug naar het noorden.
Een laatste blik op de Vallée de la Sioule.
Charroux.
Tussen de N9 en de A71 geldt Charroux als één van de vroegere kasteeldorpen van de Heren van Bourbon. Het dorp kreeg het zwaar te verduren bij de bestorming en plundering door de hugenoten. een deel van de oude ommuring met de Porte d'Orient en een over de straat gebouwde 15e eeuwse klokkentoren zijn bewaard gebleven. Tal van kalkstenen huizen en geplaveide straatjes verlenen Charroux een vriendelijk karakter.
De kerk St. Jean Baptiste, dichtbij de ommuring, is ook deels versterkt. hier kunt u goed zien hoe de romaanse kunst plaats maakte voor die van de gotiek. Mooi om te zien aan deze kerk is de achtzijdige klokkentoren.
In Charroux komen we in één van de smalle straatjes een oude werkplaats tegen waar nog op traditionele wijze Moutarde (Mostert) wordt geproduceerd. Jammer voor ons was dat één en ander op de dag dat wij er waren niet in bedrijf was.
We verlaten het landschap bij Charroux. Via de lokale wegen gaan we opweg naar Montluçon. Onderweg voorspeld de lucht ons niet veel goeds. We hopen dat we het drogen houden. We willen graag Montluçon ontdekken en graag bij droog weer.
Montluçon
Één, twee uur dwalen door Montluçon is geen straf. De stad, het economisch centrum van de Bourbonnais is vooral op de kaart gezet door Ijzerindustrie en mijnbouw. De crisis aan het begin van de 20e eeuw bracht hier verandering in. Tegenwoordig is Montluçon het centrum van mechanische,chemie en pneumatische industrie. Montluçon heeft een mooie aantrekkelijke binnenstad met vakwerkhuizen uit de 15e en 16e eeuw. Het is gebouwd rond de berg Mont Lucens waarop het enige en laatste hertogelijke kasteel van de Bourbonnais is gevestigd. In de omgeving ten noorden van de stad vindt men de bron van de rivier de Cher.
Montluçon heeft een prachtige middeleeuwse binnenstad die met behulp van een (Nederlandse) routebeschrijving te verkennen is. Bij het Office de Tourisme is deze rondleiding in het Nederlands te verkrijgen. Door een klik op onze grote foto kan u een folder downloaden van een tour door deze stad.
Montluçon ; De naam is ontstaan uit het Latijnse woord Mons (=berg, heuvel) en de eigennaam "Luccius". De middeleeuwse kern van Montluçon ligt rond het Château des Ducs de Bourbon. In dit kasteel is het Musée des Musiques Populaires ondergebracht. Het museum heeft een rijke collectie doedelzakken uit heel Europa en een opmerkelijke verzameling folklore-instrumenten uit de Bourbonnais, vooral draailieren.
Als u het kasteel uitkomt en linksom gaat, komt u uit op de oude hoofdstraat Grande Rue, waar u een tal van huizen uit de 15e eeuw ontdekt. Rondom lopend komt u langs de Eglise Notre-Dame (gotisch) en de Eglise Saint-Pierre (romaans) en kunt u een wandeling maken door het mooie Jardin du Président Wilson. Deze Franse tuin is ontstaan, die ook de 'tuin van de verdedingingswallen' genoemd wordt, ontstond in 1937 uit de tuinen van exclusieve huizen.
Gelegen in het middeleeuwse centrum, is het Jardins du President Wilson het gevolg van de aanwezigheid van de vestingwerken van de stad. De klassieke stijl van deze Franse tuin samen vele prachtige soorten bloemen en planten zal u zeker opvallen.U wandeld hier met plezier rond. De tuin wordt gekenmerkt door brede gangen versierd met een standbeeld van Andre Messager (Componist van de Allier, directeur van de Opera van Parijs), alles in perfecte symmetrie en een mooie vijver bij de ingang van het park.
Montluçon is met zijn monumenten en leuke winkelstraten een bezoek zeker waard. Wij verlaten Montluçon en rijden over de D3 in de richting van het Forêt de Tronçais. Onderweg is het volop genieten van het prachtige bocagelandschap in de Bourbonnais. In dit gebied stroomt de rivier de Cher, deze is opweg naar het noordelijker gelegen Loiredal, alwaar zij zal samenvloein met de machtige Loire. We rijden onder de A71 door en komen daarna aan in Hérisson.
Het zuidelijk van het Forêt de Tronçais gelegen Hérisson is één van de aantrekkelijkste dorpen rond Tronçais. Alleen al de prachtige ligging van de ruïne van het voormalige chateau maakt Hérisson een mooie atractie. Van het aan de hertogen van Bourbon toebehorende kasteel, resten een sterk vervallen ringmuur, vier torens van rood zandsteen en twee muurdelen van een oud donjon. het kasteel stamt uit de 14e eeuw.
Ook het dorp zelf lag vroeger achter de veilige muren van een vesting. De Porte de la Riviere en de Porte de la Varenne zijn er nog in redelijk goede staat aanwezig.
We staan op de brug over de rivier de Aumance en kijken uit op de huizen van Hérisson.
Al is Bourbon-l'Archambault minder bekend dan kuuroord Vichy en Néris les Bains, het net even zuidelijk gelegen For^t de Gros Bois doet de omgeving zeer goed. Ook in het stadje zelf slagen volgroeide boomkruinen erin hun schaduwrijke rust over te dragen. De ruïne van het stamslot van de Bourbons meldt dat het tot het eind van de 15e eeuw de hoofdstad van Borbonnais was. De resterende drie noordelijke torens kunnen het totale gebouw van voor 1793 niet oproepen.
Op loopafstand van het kasteel zorgt de combinatie van een thermencomplex (gebouwd in 1885) en een omliggend park voor een weldadige kuurplaats. Aan de rand van het park ligt het Musée Augustin Bernard, ooit het oude thermenhuis, oftewel Logis du Roy. De verzamelingen in het museum omvatten veel kledij en mutsen. Het kostbaarste object is een 14e eeuws standbeeld, de maagd van Vernouillet. In de omgeving van Bourbon l'Archambault ligt in het bos de ruíne van de Abbaye de Grammont, leuk om tijdens een wandeling door het bos deze ruïne eens op te zoeken.
We zijn opweg terug naar Saint Priest en Murat als we in Villefrance d'Allier deze mooie muurschildering tegenkomen. Oms bezoek aan dit landschap zit er bijna weer op, we kunnen het een ieder aanbevelen deze omgeving eens te bezoeken of om er een vakantie door te brengen.